Wednesday, November 24, 2010

Resepi: Kuah putih Laksa/Laksam Kelantan



tipikal laksam yang selalu makan~

Bahan-bahan:
  • 3 potong ikan tenggiri
  • 4 cawan santan/ dari 3 biji kelapa
  • 9 biji bawang merah
  • 3 sudu teh lada hitam
  • 2 biji limau
  • garam secukup rasa
Cara-cara:
  1. Siang ikan. Basuh dan kukus selama 2 minit. buang tulang ikan.
  2. Blend ikan dengan bawang merah dan sedikit santan.
  3. masukkan bahan yang sudah dikisar ke dalam periuk bersama santan, lada hitam, asam limau. Tambahkan garam sedikit untuk perasa.
  4. masak dengan api kecil sehingga mendidih. Jika terlebih masak, santan akan pecah minyak.
  5. sedia untuk dimakan bersama laksa/laksam.

ni la laksam~

No comments:

Post a Comment